Dag- en nachtsloten
Wanneer je een deurslot kunt afsluiten met een sleutel of deurknop, wordt er gesproken van een dag en nachtslot. Het deurslot bevat dan namelijk een dagschoot én een nachtschoot. De dagschoot is te openen middels een deurkruk en zorgt ervoor dat een deur gesloten blijft in zijn kozijn. De nachtschoot wordt bediend met een sleutel of draaiknop en maakt dat een deur gemakkelijk op slot gedraaid kan worden.
De slotsparing: PC, BB en WC sloten
De afkortingen PC, BB en WC klinken je misschien raar in de oren, maar alle drie staan ze voor een bepaald type dag en nachtslot. Een insteekslot met een uitsparing voor een profielcilinder (PC) is een cilinder insteekslot. Heb je een slot dat werkt met een ouderwetse sleutel zonder ingewikkeld profiel, dan spreek je van een klavier insteekslot. Zijn afkorting ‘BB’ staat voor bontebaard: zo noemden de Romeinen dit door hen uitgevonden slot. In de 18e eeuw was het het meest gebruikte slot van die tijd. Tot slot nog de afkorting ‘WC’, al ligt die iets meer voor de hand. Met een wc slot sluit je ruimtes af met een draaiknop, die ook van binnenuit makkelijk te openen zijn. Ideaal in jouw toilet of badkamer.
Het gemak van een loopslot
Een loopslot is het ideale hulpmiddel om een deur wel af te sluiten, maar niet op slot te draaien. Zo is het bijvoorbeeld heel fijn om vanuit de woonkamer geen tocht van de gang te voelen, maar het is vaak niet nodig dat deze kamerdeur ook op slot kan. Daarom wordt een loopslot ook wel een kamerslot genoemd: deze sloten werken bij uitstek in kamerdeuren!
Kastsloten
Sommige (kleine) ruimtes in jouw huis wil je wel afgesloten hebben, maar zij hebben geen eigen deurklink nodig. Denk bijvoorbeeld aan de servieskast in je woonkamer of een spelletjeskast. Speciaal hiervoor zijn er zogenaamde kastsloten. Deze sloten hebben alleen een nachtschoot en zijn daardoor gemakkelijk met een sleutel open en dicht te draaien.