deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Paneeldeuren onder de loep

Alles wat je van tevoren wilt weten

Ben je op zoek naar een nieuwe deur? Dan is de kans groot dat je uitkomt bij een paneeldeur: een deur die bestaat uit verschillende ‘vlakken’. Er zijn volop keuzemogelijkheden, dus er zit ongetwijfeld een exemplaar bij dat voldoet aan jouw wensen. We nemen de paneeldeur volledig onder de loep en leggen je onder andere uit welke onderdelen van een deur te personaliseren zijn.

Wanneer is een deur een paneeldeur?

Hét kenmerk van een paneeldeur is zijn opbouw. Die bestaat uit verschillende vlakken (panelen) die tussen verticale ‘stijlen’ en horizontale ‘regels’ liggen. De onderdelen van een paneeldeur liggen vaak op verschillende hoogtes, zodat je dieptewerking in de deur krijgt. Dit is anders dan bij een vlakke deur. Die bestaat uit één rechte plaat van bijvoorbeeld hout of MDF. Ook lijndeuren zijn op een andere manier opgebouwd. Zij bestaan – zoals de naam al doet vermoeden – uit horizontale of verticale lijnen. Het kan ook voorkomen dat een paneeldeur gecombineerd wordt met een glasdeur. Dan is één vlak bijvoorbeeld vervangen door een glasplaat, zodat je de mogelijkheid hebt door de deur heen te kijken.

Uit welke onderdelen bestaat een paneeldeur?

  1. Deurstijlen: Aan de linker- en rechterzijde van een deur lopen verticale deurstijlen. Zij vormen een belangrijk onderdeel van het ‘karkas’ van een deur.
  2. Regel: Tussen panelen in vind je een regel. Deze horizontale balk zorgt voor stevigheid van de deur.
  3. Dorpels: De boven- en onderzijde van een paneeldeur heeft horizontale dorpels. Zij vormen het bovenste en onderste deel van een deur. Zo nodig kunnen de dorpels ingekort worden. Daarom is de onderste dorpel vaak iets hoger dan de bovenste: is een deur wat te lang, dan kun je er zonder problemen wat centimeters af halen aan de onderkant.
  4. Profielen: Aan het einde van deurstijlen of dorpels vind je het profiel. Dit is in veel gevallen variabel: je kunt zelf kiezen welk profiel je wilt. De mooie afwerking wordt gecreëerd met een frees... puur vakmanschap!
  5. Bossing: De bossing is het gedeelte dat iets terug ligt in de deur. Het vormt de schakel tussen het profiel en het kussen.
  6. Kussen: In het midden van een paneel vind je het kussen. Het kussen ligt over het algemeen op dezelfde hoogte als de stijlen, regels en dorpels van een deur.
  7. Paneel: Het geheel van profiel, bossing en kussen.
Paneeldeur

Paneeldeuren in elke stijl

Van klassiek tot modern… deuren zijn verkrijgbaar in uiteenlopende stijlen, met ieder hun eigen kernmerken. Een klassieke deur kenmerkt zich bijvoorbeeld door veel details en luxe profielen. Een moderne deur heeft juist weinig poespas, sobere profielen en een strak uiterlijk. De één past perfect in landelijke ruimtes, de ander is een tijdloos element in een zakelijk interieur. Jij kiest!

Hoe personaliseer ik mijn deur?

De keuze voor jouw perfecte paneeldeur begint natuurlijk bij een mooi ontwerp. Uit ons ruime aanbod kies je een exemplaar naar jouw smaak. Vervolgens kun je bij een groot deel van onze collectie het profiel op het paneel personaliseren. Kies je voor een klassiek werkje of juist voor rechte lijnen? Een rond profiel of één die trapsgewijs opgebouwd is? Vervolgens bepaal je de bossing voor jouw deur. Is deze recht of laat je hem hellen? Tot slot kies je de afmeting van jouw deur en de slotboring. En niet onbelangrijk: ook de kleur van een deur is erg bepalend voor zijn uitstraling. Deuren worden door ons standaard geleverd met een witte grondlaag, zodat je hem daarna in jouw favoriete kleur kunt afwerken. En kijk daar: de paneeldeur is jouw persoonlijke eyecatcher geworden!

Kiezen voor een stompe deur of een opdekdeur

Paneeldeuren zijn zowel verkrijgbaar als stompe deur als opdekdeur. Een stompe deur valt helemaal in een deurkozijn. Daardoor zie je een kleine naad tussen de deur en het kozijn. Bij opdekdeuren overlapt één deel van de deur het deurkozijn een stukje. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld tocht.

Bekijk het assortiment