deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Hoe werkt een cilinder?

We nemen een kijkje van binnen...

Je hebt cilindersloten in allerlei prijsklassen en met verschillende toevoegingen. Maar… uit welke onderdelen bestaat een cilinder nu? We nemen je mee naar de binnenzijde van een standaard én een rijk uitgevoerde cilinder. Zo leer je meer over de werking van een cilinder en kun je voor jezelf bepalen welke extra’s jij wilt!

Dwarsdoorsnede standaard cilinder

Als eerste nemen we een standaard cilinder van Mauer onder de loep. De cijfers in de afbeelding corresponderen met de onderdelen die hieronder worden uitgelegd.

Dwarsdoorsnede standaard cilinder
  1. Standaard sleutelstand

    De standaard sleutelstand is verticaal. Er is één correcte manier waarop je de sleutel in de cilinder kunt steken en vervolgens kan de sleutel één kant op gedraaid worden.

  2. Vijf sluitpinnen (permutatiestiften)

    Over het algemeen zijn er in een SKG 2 sterren cilinderslot vijf stiften aanwezig. Zij zorgen ervoor dat de cilinder niet kan draaien zonder de juiste sleutel. Hoe? Doordat de stiften verschillende lengtes hebben, voorkomen ze dat er een breeklijn ontstaat. Deze breeklijn komt er alleen als een passende sleutel in de cilinder gestoken wordt, die de sluitpinnen op precies de goede hoogte plaatst zodat de cilinder kan draaien.

  3. Sleutelpinnen

    Een sleutelpin komt in contact met de sleutel wanneer deze in het slot gestoken wordt. Matcht de sleutel met de hoogte van de sleutelpinnen, dan ontstaat er een breuklijn en kan de sleutel (en dus de cilinder) gedraaid worden. Vervolgens kan de sleutel niet uit het slot getrokken worden, omdat de sleutelpinnen dit tegenhouden. Pas wanneer de sleutelpinnen en sluitpinnen recht boven elkaar staan – en ze met behulp van de veertjes weer kunnen bewegen – kun je de sleutel uit de cilinder trekken.

  4. Veertjes

    De veertjes zorgen ervoor dat de sluitpinnen altijd tegen de sleutelpinnen aangedrukt worden en er geen loze ruimte ontstaat. Door de kracht van een sleutel worden de veertjes teruggeduwd en worden de sluitpinnen ook naar beneden geduwd.

  5. Anti-kerntrek en openboren

    Helaas is het nodig om jouw slot te beveiligen tegen enkele veel toegepaste inbraaktechnieken. Onder de naam Bulgaarse Methode wordt de kern bijvoorbeeld uit cilinders getrokken of wordt de cilinder middels een schroef uitgeboord. In de cilinder zit standaard een beveiliging die de inbraak bemoeilijkt.

  6. Anti lockpicken

    Lockpicken is het openen van een slot zonder dat je daarbij een sleutel gebruikt en zonder dat je schade toebrengt aan het slot. Het wordt gezien als een tijdrovende en precieze manier van inbreken, omdat er veel oefening voor nodig is om met speciaal gereedschap een cilinderslot te openen. Gelukkig worden steeds meer sloten uitgerust met extra’s tegen lockpicking.

  7. Meenemer

    Is jouw deur op slot, dan steekt de meenemer een stukje uit de cilinder. Dat zorgt ervoor dat de nachtschoot uitgeschoven blijft en je het slot niet kunt openen.

  8. Vaste behuizing

    Het cilinderslot heeft een vaste, sterke behuizing die middels een cilinderbout gemonteerd is in het insteekslot. Deze behuizing zorgt ervoor dat de cilinder op zijn plaats blijft en niet uit het slot gehaald kan worden.

  9. Draaibare cilinder

    In de vaste behuizing zit een draaibare cilinder. Het is immers nodig dat de cilinder zelf kan draaien, zodat de sluitpinnen en sleutelpinnen los van elkaar komen te staan.

  10. Montagegat

    Door het insteekslot en het montagegat wordt een cilinderbout gemonteerd. De plek van het montagegat is over het algemeen de zwakste plek van een cilinder, omdat de vaste behuizing hier slechts dun is.

  11. SKG keurmerk

    Op de voorzijde van een cilinder zie je welk SKG keurmerk een cilinderslot heeft. Over het algemeen worden vijf stiften gebruikt bij een slot dat SKG 2 sterren gekeurd is. Zes stiften zien we voornamelijk bij sloten met een SKG 3 sterren kwalificatie.

Extra’s voor een cilinderslot

Naast bovengenoemde onderdelen, zijn er cilindersloten met meer specificaties. Om deze uit te leggen, gebruiken we de dwarsdoorsnede van Mauer’s New Wave 5.

Dwarsdoorsnede cilinder met extra's
  1. Keersleutelsysteem

    Middels het keersleutelsysteem geniet jij van extra gebruiksgemak. De sleutel kan namelijk op beide manieren in de cilinder gestoken worden en je kunt hem zowel naar links als naar rechts draaien. Je herkent een keersleutel aan zijn liggende positie, in tegenstelling tot de staande positie van een standaard sleutelgat.

  2. Zes sluitpinnen (permutatiestiften)

    Een extra sluitpin zorgt voor extra beveiliging en extra permutatiemogelijkheden. Voor een SKG 3 sterren kwalificatie is het nodig dat een cilinder zes stiften heeft, omdat deze het aantal permutaties – en dus de beveiliging – flink verhoogt.

  3. Extra beveiliging tegen openboren, kerntrekken en klopsleutel

    Cilindersloten met de nieuwste technieken hebben extra beveiligingsmiddelen tegen het openboren of kerntrekken van de cilinder en tegen de slagmethode met een klopsleutel. In de cilinder van de New Wave 5 is dit te zien aan de toegevoegde extra’s, die meer zijn dan die van een standaard slot. Bovendien ziet het profiel van de sleutel zelf er vaak ingewikkelder uit.

  4. Verstevigde brug

    Om te voorkomen dat een slot opengebroken wordt op zijn zwakste plek (in het midden, bij het montagegat en de meenemer), zijn luxe cilindersloten uitgevoerd met een verstevigde brug. Daardoor is het nagenoeg onmogelijk om cilinders in het midden te breken en ben jij verzekerd van extra veiligheid.

  5. Tweedelige meenemer

    Een tweedelige meenemer heeft twee palletjes die uit de cilinder steken, in plaats van één. Wanneer een cilinder toch uitgetrokken wordt, zorgt de tweedelige meenemer ervoor dat het tweede palletje blijft zitten. Daardoor is de cilinder dus nog steeds niet te openen.

Bekijk alle cilinders