deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Hoe open je een deur met panieksluiting?

Dé sluiting voor nooduitgangen

De panieksluiting is een horizontale, metalen stang die over de volle breedte aan de binnenkant van een vluchtdeur (nooduitgang) is geplaatst. De panieksluiting is vaak op één meter hoogte van de vloer op de vluchtdeur gemonteerd. Deze sluiting open je door tegen de stang te drukken of te leunen. Wanneer er ook maar een klein beetje druk wordt uitgeoefend op de metalen stang, gaat de panieksluiting direct open. Dit is van belang wanneer er paniek ontstaat in een afgesloten ruimte. In zo'n geval zorgt de panieksluiting ervoor dat mensen makkelijk, veilig en efficiënt jouw pand kunnen verlaten wanneer het ontruimd moet worden.

Deur met panieksluiting gaat makkelijk open

De panieksluiting is een deurslot dat speciaal ontworpen is om deuren snel te kunnen openen in het geval van een noodsituatie. Met deze sluitingen open je moeiteloos nooddeuren. Bijna elk gebouw heeft nooduitgangen met panieksluitingen. In het geval van nood kun je dus snel en moeiteloos naar buiten ontsnappen. Bijvoorbeeld wanneer er brand uitbreekt. In zo’n situatie is het cruciaal om zo snel mogelijk te kunnen evacueren. Als men in het pand dan eerst het slot van de deur moet openen, kost dat te veel tijd. Het waarborgen van de veiligheid van mensen in het gebouw staat voorop. De panieksluiting bedien je door er tegenaan te drukken. Zo kun je een simpele, veilige en snelle exit garanderen.

Eisen waar een panieksluiting aan moet voldoen

Deuren die zijn uitgerust met een panieksluiting moeten voldoen aan specifieke eisen die zijn vastgesteld volgens de Europese richtlijnen. De EN1225-norm bepaalt dat vluchtdeuren in openbare gebouwen waar iedereen vrij toegang heeft, zoals scholen, gemeentehuizen en winkels, met slechts één handeling te openen moeten zijn. En als je bedenkt hoe je een panieksluiting opent, dan voldoet deze sluiting daar ruimschoots aan. Verder moeten deze deuren volgens de richtlijnen zijn uitgerust met een horizontale duwstang of balk die minimaal 60% van de deurbreedte beslaat. Ook moeten vluchtdeuren een breedte hebben van minimaal 1.1 meter, maximaal 1.3 meter en is de eis dat ze een hoogte hebben tussen de 2.1 meter en 2.5 meter. Bovendien mag de openingsdruk niet meer zijn dan 8 kg. Voor de EN179-norm gelden dezelfde criteria, maar deze zijn van toepassing op vluchtdeuren in gebouwen waar slechts een beperkt aantal mensen aanwezig is, zoals appartementen, kantoren of opslagruimtes. Verder geldt dat alle panieksluitingen moeten functioneren binnen het temperatuurbereik van -10 tot +60 graden Celsius.

Monteren van panieksluiting op jouw deur

Een panieksluiting wordt niet in maar op de deur gemonteerd. Deze sluiting is daarom redelijk eenvoudig te plaatsen. Wanneer je de sluiting op de deur hebt geschroefd, is deze al klaar voor gebruik. Panieksluitingen zijn universeel en toepasbaar op iedere deur tot 130 cm breed en tot 250cm hoog. De draairichting van de deur heeft geen invloed op de installatie van de panieksluiting.