deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Deurklink vervangen? Zo monteer je jouw deurkruk!

Tips & tricks voor het vervangen van jouw deurbeslag

Nieuw deurbeslag zorgt voor een fantastische uitstraling van jouw interieur. En met een paar simpele handelingen kun je heel snel en simpel zelf jouw deurklink vervangen. Op deze pagina leggen we jou stap voor stap uit hoe jij jouw deurbeslag monteert.

Stappenplan deur inkorten

Deurklink vervangen
Rozet los wippen

Stap 1: Huidige deurklink vervangen

Een nieuwe deurklink gaat er pas op als de huidige deurklink is verwijderd. Maar hoe haal je de te vervangen deurklink van je deur? Je kunt de deurklink vervangen door middel van het losschroeven van inbusboutjes. Hiermee kun je de te vervangen deurklink losmaken. Wanneer dit is gedaan kun je de krukstift- en- kruk van elkaar trekken/scheiden. De krukstift is een vierkante metalen pen die de twee deurklinken met elkaar verbindt. Aansluitend maak je ook de deurschilden of rozetten los. Wip de cover van de rozet of het schild via de kleine uitsparing met een platte schroevendraaier, vaak te vinden aan de onderzijde. Vervolgens kun je de schroeven of patentbouten van de ondderrozet of het onderschild verwijderen.


Metaalschroeven 1. Metaalschroeven
Krukstift 2. Krukstift
Deurkrukken 3. Deurkrukken
Onderrozetten 4. Onderrozetten
Kunststof ringen 5. Kunststof ringen
Inbussleutel 6. Inbussleutel
Covers 7. Covers

Stap 2: Controleer alle materialen

Check of alle onderdelen en bevestigingsmaterialen aanwezig zijn in de doos. Zijn alle onderdelen aanwezig? Dan kun je jouw deurklink vervangen. Voor een deurkruk op rozet gelden in de meeste gevallen de volgende benodigdheden:

  1. Twee metaalschroeven met borgmiddel
  2. Één vierkante krukstift 8x8 mm
  3. Twee deurkrukken inclusief inbusboutjes met borgmiddel
  4. Twee onderrozetten (één linksverend, één rechtsverend)
  5. Twee transparante kunststof ringen (rond of vierkant)
  6. Één inbussleutel
  7. Twee bijbehorende covers

Rozet aftekenen

Stap 3: Rozet aftekenen op de deur

Om precies te weten waar je de rozet moet monteren, is het allereerst van belang dat je de horizontale schroefgaten aftekent op jouw deur. Doe dit door de krukstift door de deur te steken en de onderrozet andersom op de stift te schuiven. Nu kun je eenvoudig de gaatjes aftekenen. Let er goed op dat je deze gaten horizontaal aftekent. Vooral bij een vierkante rozet is het belangrijk dat de onderrozet waterpas is.


Gaten boren

Stap 4: Gaten voor de rozet boren

Als de boorgaten duidelijk afgetekend zijn, kun je de gaten gaan boren. Let erop dat je tot het slot boort (niet er doorheen!) om beschadigingen aan het slot te voorkomen. Doe dit met een 5 mm boor. Het is zelfs het beste om het insteekslot helemaal uit de deur te halen. Zo voorkom je dat er houtsnippers in het slot komen of dat het op een andere manier beschadigt, waardoor je garantie vervalt.


Onderrozet en cover monteren

Stap 5: Onderrozet en cover monteren

Plaats na het boren de stift opnieuw in het slot en schroef de onderrozetten vast aan beide zijdes. Let erop dat de smalle wand van de stift aan de kopse kant van de deur zit. De metaalschroeven en de vaste hulzen zijn om en om te monteren, zodat de onderrozetten met een stevige constructie vast komen te zitten. Zorg vóór het monteren van de rozetten dat je weet of je aan de rechtswijzende of linkswijzende kant van de deur bezig bent. Dit is van belang om te weten vanwege de veer die zich in de rozet bevindt. Wijst de deurklink aan jouw zijde van de deur naar links, dan is daar ook de linkswijzende rozet nodig. Vervolgens kun je de cover op de onderrozet klikken. Zorg ervoor dat de uitsparing in de cover naar beneden wijst. In de toekomst kun je de cover hiermee open klikken, zodat je bij de bevestiging van de onderrozet kunt… maar tot die tijd wil je hem uiteraard niet zien!


Deurkruk op krukstift

Stap 6: Oude deurklink vervangen en nieuwe deurklink plaatsen

Het is tijd voor de laatste stap: de bevestiging van je nieuwe deurklink! Plaats de krukstift in het midden van het slot, zodat hij aan beide zijdes even ver uitsteekt. Heb je te maken met een excentrische krukstift (met een gat iets uit het midden)? Dan moet de smalle wand van de stift aan de zijde van het inbusboutje in de kruk zitten. Het komt ook voor dat het gat gewoon in het midden van de krukstift zit óf dat er een kleine gleuf in één van de zijdes van de krukstift zit. Plaats vervolgens de kunststofring over de stift en schuif hier vervolgens de deurkruk op. Met het inbusboutje zet je de deurklink vast aan de stift. Je kunt de bout hiervoor het beste eerst met de inbussleutel aandraaien en deze daarna door de stift (de smalle wand) draaien. Is dit gebeurd? Voilà, je hebt op succesvolle wijze je deurklink vervangen!


Zelf je deurklink vervangen? Neem de tijd!

Houd er rekening mee dat je deurklink vervangen een vrij secure klus is die best wat concentratie vraagt. Neem daarom de tijd en ga precies te werk.

Kies jouw deurkruk

Deurkruk en krukstift: op twee manieren met elkaar te verbinden

Er zijn twee manieren waarop de deurkruk(ken) en stift aan elkaar gemonteerd worden.

1. Twee deurkrukken (beide gatdelen) en een losse krukstift

Deze uitleg geldt voor een situatie waarin je twee deurkrukken hebt en een losse krukstift. De deurkrukken zijn allebei gatdelen, omdat ze geen stift in zich verankerd hebben. Het voordeel hiervan is dat je letterlijk elke combinatie kunt maken, want je bent niet gebonden aan de stift. Heb je een dikkere deur, dan hoef je slechts een langere stift te bestellen in plaats van een geheel nieuwe set.

Krukstift
Dit is normale krukstift.

Lange krukstift
Voor dikkere deuren kun je een langere stift bestellen.

2. Eén deurkruk met daarin een verankerde krukstift (stiftdeel) en een losse deurkruk (gatdeel)

Als één van jouw deurkrukken verankerd is in de krukstift, dan is dit het stiftdeel. Je hoeft hier dus geen inbusbout meer in te draaien. Voor de andere kruk geldt dat dit het gatdeel is dat gewoon met een inbusbout vastgezet kan worden. Het voordeel van deze constructie is dat je de deurkruk met verankerde stift aan de binnenzijde van kleine ruimtes zoals het toilet of een slaapkamer kunt plaatsen. Als om wat voor reden ook het deurbeslag kapot is en uit het krukgat valt, dan kun je altijd vanuit de ruimte waarin jij staat de deur openen. Je hebt namelijk de deurkruk met stift in handen!

Verankerde krukstift De deurklink met verankerde krulstift plaats je aan de binnenkant zodat je altijd naar buiten kunt!
Losse deurkruk De losse deurkruk bevestig je op de ander door de inbusbout vast te draaien.

Juiste krukstift kiezen

De start van de montage begint in het hart van de deur. De krukstift steekt door de deur – en dus door het insteekslot – heen en zorgt hiermee voor een connectie tussen de linker- en rechterbediening van de deur.

De krukstift: perfecte schakel tussen twee deurkrukken

Met name bij binnendeuren vind je in veel gevallen aan beide zijdes van de deur een deurklink waarmee je de deur kunt bedienen. Wordt de kruk aan de ene zijde naar beneden geduwd, dan maakt de deurkruk aan de andere kant dezelfde beweging. Dit komt door de krukstift die beide deurkrukken met elkaar verbindt. Deze vierkante stift steek je door het slot heen en de krukken worden hier via inbusboutjes op gemonteerd.

Krukstift
Voor de montage van twee deurkrukken op jouw deur.

De wisselstift keilbout: voor montage aan één zijde van de deur

In sommige gevallen zit de voordeurknop op een andere hoogte dan het insteekslot van de deur. Uiteraard wil je de deur wel van binnenuit kunnen openen, dus een enkelzijdige, draaibare deurkruk is vereist. Deze monteer je met hulp van een wisselstift keilbout. Je plaatst deze wisselstift in het slot (uiteraard aan de zijde waar de deurklink moet komen) en draait hem vervolgens aan middels het moertje. Als de keilbout zichzelf klem heeft gezet, weet je zeker dat je zonder problemen jouw deurklink vervangen en monteren kunt. Ook een dummy wisselstift kan gebruikt worden in deze situatie. Deze steek je door het slot heen, waarbij de uitstekende rand aan één zijde ervoor zorgt dat de wisselstift nooit door het slot steekt. Veilig verankerd dus!

Wisselstift keilbout
Voor montage aan één zijde van de deur.

Een wisselstift vast/draaibaar: combineer een vaste knop met een draaibare kruk

Wil je een vaste deurknop aan de buitenkant van jouw deur plaatsen, maar een draaibare deurkruk aan de binnenkant? Die situatie komt veel voor bij buitendeuren, zoals de voordeur. Met een wisselstift vast/draaibaar combineer je het beste van twee werelden. Voor het draaiende deel gebruik je het gedeelte van de wisselstift dat eruit ziet als een krukstift. Voor het vaste deel gebruik je het gedeelte met schroefdraad, zodat je hier gemakkelijk de knop op kunt draaien.

Wisselstift vast/draaibaar
Combineer een vaste knop met een draaibare kruk.

De dummy wisselstift

Net als de wisselstift keilbout zorgt een dummy wisselstift ervoor dat de deur maar aan één zijde deurbeslag heeft. Deze steek je door het slot heen, waarbij de uitstekende rand aan één zijde ervoor zorgt dat de wisselstift nooit door het slot steekt.

Dummy wisselstift
Voor montage aan één zijde van de deur.

Vind je het deurklink vervangen moeilijk? Wij helpen graag!

Kom je er niet uit met je deurklink vervangen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen met het vervangen van je deurklink en al jouw vragen te beantwoorden. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het vervangen en monteren van je deurklinken uit handen te geven aan een professional. Laat de werkzaamheden dan uitvoeren door een ervaren timmerman of klusbedrijf.

Bel 0577 - 46 21 98 Stuur een e-mail