deurbeslag.nl 0577 - 46 21 98
menu

Poetsen maar! Het beste onderhoud voor je hout.

Onze schitterende collectie deurkrukken heeft een pasklaar antwoord op al jouw vragen. Of het nu strak en modern is of landelijk en rustiek: jij vraagt, deurbeslag.nl levert! De meeste deurkrukken worden gemaakt uit roestvast staal, maar onze collectie in jaren 30 stijl vormt hier een uitzondering op. Deze is namelijk uitgevoerd in een combinatie van RVS en echt hout! Het middenstuk van de deurkruk is afgewerkt met beukenhout, ebbenhout, eiken white wash of kersenhout. Schitterend om te zien – en met het juiste onderhoud zijn ze dat na jaren nog steeds!

Jaren '30 deurbeslag met hout

Hoe onderhoud ik mijn houten deurbeslag?

Voor een lange levensduur van deurbeslag is het belangrijk om dit regelmatig te schoon te maken. Waar je RVS zonder problemen met een vochtige doek kunt afnemen, ligt dit vaak anders bij hout. We stellen onze houtsoorten daarom aan je voor en benoemen meteen waar ze wel en niet blij van worden!

Houtsoorten jaren '30 deurkrukken GPF bouwbeslag

Beukenhout

Ons beukenhout is easy-going en een echte allemansvriend. De beuk zie je overal ter wereld staan, waaronder in ons eigen land. Het is daardoor één van de belangrijkste boomsoorten voor de houtindustrie in Nederland. Beukenhout kenmerkt zich doordat het een behoorlijk harde houtsoort is. Wel moet je oppassen met weersinvloeden: door regen kan het hout snel kromtrekken. Onze deurkrukken met beukenhout kun je daarom niet buiten monteren (net als onze andere houten deurkrukken trouwens).

Poets beukenhout regelmatig op met een zachte, droge doek. Alleen wanneer vuil wat vaster op de deurkruk zit, kun je deze met een vochtige doek opwrijven. Agressieve schoonmaak- en schuurmiddelen of verfverdunners zijn uit den boze voor onze beuk.

Ebbenhout

Een gladde jongen, dat ebbenhout! Deze houtsoort is namelijk geolied, waardoor zijn zwarte kleur prachtig uitkomt. Ebbenhout is heel hard en zorgt nauwelijks voor splinters – wel zo prettig voor je vingers! Het unieke van ebben is dat het niet blijft drijven op water, terwijl dat bij de meeste houtsoorten wel het geval is. Het laat zien hoe zwaar en uniek ebbenhout is. In combinatie met zijn mooie kleur en het feit dat het hout nauwelijks werkt, is het een geliefde houtsoort voor kunstenaars en muziekinstrumenten. Helaas is het ook een kostbaar hout, omdat er steeds minder bomen zijn die ebben leveren.

Let er bij het onderhoud van ebbenhout op dat dit geoliede hout beter niet natgemaakt kan worden. Wrijf hem daarom op met een zachte, droge doek. Alleen wanneer vuil echt niet loslaat, kun je een vochtige doek gebruiken. En merk je dat het ebbenhout wat droger wordt? Poets het dan op met wat olijfolie en het straalt als nooit tevoren! Ook voor ebben geldt dat je agressieve schoonmaak-, schuur- en verfmiddelen ver weg moet houden.

Eiken whitewash

Eikenhout in een stoer jasje: dat is eiken whitewash! De eik is bekend én geliefd bij onder andere meubelmakers. Ondanks zijn hardheid, is het hout namelijk prima te bewerken. En dat zorgt weer voor een scala aan eikenhouten producten. Meubels, kozijnen en trappen liggen wellicht voor de hand, maar ook parket, schepen en sluizen zijn voorbeelden van echt eiken producten.

Onze eiken deurgreepjes zijn geolied en hebben een subtiele whitewash gekregen. Het is daarom verstandig om dit hout alleen met een droge doek op te wrijven en geen vocht te gebruiken. Het laatste wat je immers wilt is dat je de stoere, witte laag van de deurkruk veegt! En we zeggen het nogmaals: gebruik geen agressieve middelen om jouw deurkrukken schoon te maken. Vinden ze niet leuk.

Kersenhout

Als laatste in de rij, maar zeker niet als minste: kersen. Kersenhout heeft een schitterende, wat donkere kleur die karakteristiek is voor de houtsoort. Je herkent eenzelfde, donkere kleur ook bij de gelijknamige vruchten, die groeien aan deze bomen. Helaas worden kersen tegenwoordig vaker gekweekt op struiken, waardoor de traditionele kersenboomgaarden steeds meer verdwijnen.

Je kunt kersenhout regelmatig met een zachte, droge doek opwrijven. Zit het vuil wat vaster, dan biedt een vochtige doek uitkomst. En nogmaals: gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of verfverdunners bij het onderhoud van jouw kersenhouten deurkruk.

Bekijk onze houten jaren 30 krukken